machine
Aktuálne počasie Brezno
chata pod chopkom Fúkaná izolácia pizzeria u juraja preprava.info

Správy

Streda, 11. septembra 2013 • 08:50.45 • zaujímavosti

4954x

6. ročník - Bačovský deň v Čiernom Balogu

Čierny Balog, 7. septembra 2013

Salašníctvo na Čiernom Balogu má dlhú históriu. V dnešných časoch žiaľ upadá. Pokiaľ medzi vojnami bolo v chotári obce desať salašov s dve až tri tisíc kusmi oviec - dojok. Stovkami jariek a jahniat. Dnes sú to len dva salaše s cca 1200 kusov dojok. Pokles stále pokračuje, ale plochy opustených, kríkmi a burinou zarastených pastvín a lúk narastajú.

Obec sa vydala na cestu obnoviť tradíciu salašníctva aj stálym organizovaním Bačovských dní. Tohto roku v sobotu 7 septembra usporiadali už 6 ročník. Aj v slovenskej ľudovej piesni sa spieva.... ovečka, ovečka pätoraký úžitok.

Pripomeňme si ich:
Prvý úžitok - je ovčie mlieko, z neho sa robí syr, bryndza, oštiepky, parenice, žinčica.
Druhý úžitok - mäso - nazývané baranina - ľahké, chutné mäso aj na žalúdok
Tretí úžitok - kožušina ( rúno). Z nej sa vyrábal kožuch a kožušťok, baranica na hlavu, prikrývky na chladnejšie časy...
Štvrtý úžitok - vlna - z nej sa robilo súkno , zo súkna nohavice, kabanica, svetre, kapce...
Piaty úžitok - ovčí hnoj. Košarovanie na určitom pozemku s cieľom vyhnojiť ho, alebo domáci ovčí hnoj na jar nakopaný v ovčom carku, alebo v ovčínci sa vždy pripravoval pod krumple (zemiaky).

Na akcii, ktorá sa uskutočnila v okolí kultúrneho domu, si mohla asi tisícka návštevníkov ochutnať žinčicu, ovčí syr, oštiepok a parenicu. Vidieť ukážky výroby syra, strihania oviec, košiar plný oviec. Pochutiť si na baranom guláši, alebo varených „baraných hrčiach“. Súčasťou Bačovského dňa bol aj jarmok remeselníkov.

O náladu sa starali domáci - ľudový rozprávač Jožko Pančík - Poriadok, balockí heligonkári, fujaristi a gajdoši. Hostia - Ľudová hudba Ďatelinka, Ľudová hudba Jána Maka s Veronikou Bednárikovou a spevácka skupina Kráľová hoľa z Pohorelej.

Text a foto: Milan Kováčik