machine
Aktuálne počasie Brezno
chata pod chopkom Fúkaná izolácia pizzeria u juraja preprava.info

Správy

Pondelok, 26. júna 2017 • 08:22.34 • zaujímavosti

1719x

Do finále 10. ročníka prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender postúpil Roman Sládek

K majstrom za výčapom pribudol ďalší. A to vďaka 10. ročníku prestížnej súťaže v čapovaní piva Pilsner Urquell Master Bartender. Najlepší výčapníci stredného a západného Slovenska si zmerali sily v stredu, 21. júna vo zvolenskej reštaurácii West Beer & Restaurant. Víťazom regionálneho kola sa stal majiteľ pivárne Charlie Pub v Pezinku, s príznačným menom Roman Sládek.

Dobrý výčapník je ten, ktorý sa vie o pivo správne postarať a načapovať ho tak, aby sa k zákazníkovi dostalo v takej kondícii, v akej opúšťa brány pivovaru. Toho sú si vedomí aj v Plzenskom pivovare, preto chcú ľudí za výčapom motivovať a každoročne vyhlasujú súťaž. Pilsner Urquell Master Bartender je prehliadkou toho najlepšieho, čo medzi slovenskými a českými výčapníkmi, barmanmi a hostinskými máme. Víťaz regionálneho kola, ktoré sa uskutočnilo 21. júna 2017 vo Zvolene v reštaurácii West Beer & Restaurant postupuje do veľkého finále, ktoré sa bude konať v auguste v Plzni.

Súťaží sa nielen v technike čapovania, porota preveruje aj teoretické znalosti o výrobe a histórii piva, zároveň hodnotí spôsob servírovania a celkový dojem z prístupu a komunikácie so zákazníkom. „Práve spôsob ako výčapník ponúkne pivo zákazníkovi môže byť v tejto súťaži rozhodujúci. Nestačí vedieť dokonale načapovať hladinku. Výčapník má byť osobnosťou, kvôli ktorej sa hostia budú do prevádzky radi vracať,“ zdôraznil sládok plzenského pivovaru Václav Berka. Do poroty spolu s ním zasadli sládok Ján Píry a obchodný riaditeľ pre kanál On Trade Branislav Kubiš zo spoločnosti Pivovary Topvar.

Záujem o regionálne kolo, v ktorom súťažili výčapníci zo stredného a západného Slovenska, bol porovnateľný s vlaňajškom. “Úroveň súťaže v tomto roku opäť stúpla. A to nielen po praktickej stránke, teda ako súťažiaci načapovali pivo, ale som nadšený aj z ich teoretických znalostí, ktoré išli ohromne nahor. Okrem toho mám veľkú radosť, že rastie počet krásnych prevádzok, v ktorých čapujú skvelé pivo,” poznamenal V. Berka. Víťaz regionálneho kola súťaže, 42-ročný Roman Sládek, pocestuje spolu s ďalšími finalistami Branislavom Majzúnom z Plzenskej reštaurácie v Malackách, Jozefom Váradim z pivárne Pilsner Restaurant Ukemov v Banskej Bystrici a Štefanom Pillárom z bratislavskej Kolkovny Eurovea, na finále do Plzne. „Súťaže som sa zúčastnil druhýkrát, preto som tento rok nepociťoval takú trému a za výčapom moja nervozita úplne opadla. Na súťaž som sa pripravoval denne s mojimi zákazníkmi a pivom Pilsner Urquell, s ktorým sa mi výborne pracuje a profesionálne rozvíja. Na finále v Plzni sa teším, verím že účasť ma opäť posunie ďalej,“ uviedol Roman, ktorý čapuje vo vlastnom podniku Charlie Pub v Pezinku.